UTRUJENOST, GLAVOBOL, MOČNA MENSTRUACIJA IN SLABOKRVNOST

UTRUJENOST, GLAVOBOL, MOČNA MENSTRUACIJA IN SLABOKRVNOST

Si pogosto utrujen/a, brez volje in energije? Te pogosto boli glava, imaš občutek vrtoglavice in močne menstrualne krvavitve? Imaš občutek, da se že zjutraj zbudiš utrujen/a in izmučen/a kot bi prebedela noč in si bolj blede polti?

Potem vsekakor obstaja možnost (dokončno jo lahko potrdiš s pregledom pri svojem izbranem zdravniku, ki bo opravil laboratorijske preiskave), da se soočaš s SLABOKRVNOSTJO, in je to razlog za tvoje slabo počutje.

Gremo lepo po vrsti!

Eden najpomembnejših mineralov v telesu, ki igra ključno vlogo pri našem počutju je železo. Zanj vemo vsi, a simptome njegovega pomanjkanja večinoma ne poznamo, ali pa jih spregledamo v temu življenja, zato se velikokrat zgodi, da zdravniško pomoč poiščemo šele takrat, kadar so vrednosti že zelo nizke.

KAJ JE ŽELEZO?

Je mineral, prisoten v vseh telesnih celicah. Največ ga imamo v krvi, natančneje v rdečih krvnih celicah, ter v mišicah, kjer sodeluje pri vezavi, shranjevanju in prenosu kisika. Železo je ključni element presnove in sestavni del številnih encimov in hormonov.

KAJ JE NJEGOVA NALOGA?

Železo ima v telesu številne izredno pomembne funkcije. Je sestavni del hema, snovi, ki je prisotna med drugim tudi v beljakovinah hemoglobinu in mioglobinu; hemoglobin v rdečih krvnih celicah omogoča vezavo in prenos kisika od pljuč po vsem telesu; mioglobin, ki se nahaja v mišičnih celicah, pa veže in shranjuje kisik za nemoteno delovanje mišic. Ima še vrsto drugih nalog, je del snovi, ki sodelujejo pri proizvodnji energije za delovanje telesa, pri razstrupljanju in presnovi zdravil, delujejo kot antioksidanti, pomagajo imunskemu sistemu uničevati bakterije, sodelujejo pri nastajanju genskega materiala, uravnavajo procese, ki zaznavajo količino kisika v tkivih, in posledično sodelujejo pri odgovoru telesa na zmanjšano količino kisika.

VZROKOV ZAKAJ PRIDE DO POMANJKANJA JE VEČ, NAŠTEJMO GLAVNE!

1. MOČNE MENSTRUACIJE, to je sploh pri ženskah, velikokrat glavni razlog za slabokrvnost. Kadar so menstruacije obilne, zelo težko s prehrano, nadomestimo izgubljeno železo, sploh kadar se tako močne menstruacije ponavljajo vsak mesec (kadar so menstruacije preobilne dlje časa, svetujemo posvet pri izbranem ginekologu). Pri bolečih in močnih menstruacijah, svetujemo uporabo KONOPLJINE CBD PASTE in vsak dan skodelico MACA COFFE MIX, napitka, o katerem smo veliko zapisali tukaj. Zelo pomembno je tudi, da več pozornosti namenite dobremu počutju, redni prehrani, ki naj bo v večini sestavljena iz tople hrane, predvsem juh, in zelene zelenjave, pazite pa tudi na zadosten vnos vode in čaja. Pri bolečih menstruacijah svetujemo sočasno uporabo MAGNEZIJA, saj močno blaži menstrualne bolečine.

2. PRI OTROCIH SE POTREBE PO VNOSU POVEČAJO, ŽELEZA PA NE VNAŠAMO DOVOLJ, potrebe so zelo velike pri hitri rasti in pomanjkanje se lahko pojavi pri dojenčkih, otrocih od šestih mesecev do štirih let in v obdobju hitre rasti, znake hitre rasti ali poskoka v rasti, lahko nakazujejo tudi bolečine v nogicah, tukaj priporočamo tudi dodajanje d vitamina in mazat boleči del z magnezijevim oljem.

3. POMANJKANJE V NOSEČNOSTI, ko mora materina kri oskrbeti še zarodek in posteljico ter se poveča volumen krvi. Otrok, ki raste v vas, potrebuje veliko železa, ker mora njegovo telo hitro tvoriti rdeče krvničke. Nekaj železa sicer dobi iz vaše prehrane, nekaj pa ga črpa iz vaših zalog. Če vaši obroki v nosečnosti, niso polnovredni, potem otrok iz vaše prehrane ne dobi dovolj železa in je popolnoma odvisen od vaših zalog. Posebej pozorne bodite tudi mamice, ki še dojite prvega otroka in ste takoj zatem spet zanosile. V tem primeru morate nujno jemati dodatke železa oz vitamine za nosečnice in folno kislin, v naši ponudbi, železo in folate vsebuje izdelek Terra Nova Prenatalni Multivitaminski kompleks.

4. TEŽAVE V ABSORBCIJI ŽELEZA, so zelo pogosta težava, saj se nam velikokrat zaužito železo ne vsrkuje dovolj dobro v tankem črevesju. To težavo lahko rešimo tako, da uživamoPRAVILNO IZBRAN PROBIOTIK, sam probiotik stanje izboljša že samo po 2 mesečni kuri, ali zraven potrebujete tudi dodatek železa, pa je odvisno od vaše vrednosti železa.

5. CELIAKIJA, vsi ki trpite za to diagnozo, imate težavo z absorbcijo železa, zaradi poškodovanih resic, zato je pri celiakaših še toliko bolj pomembno da uživate dobre in preverjene probiotike in v telo dodatno vnašate železove dodatke, ki so za vas primerni.

ZANIMIVOST!

Vegetarijanstvo samo po sebi nikakor ni razlog za pomanjkanje železa, je pa res, da je biološka razpoložljivost železa iz rastlinskih virov precej manjša kot pri živalskih virih, zato morajo vegetarijanci zaužiti približno 80 odstotkov več železa in paziti, da zaužijejo tudi dovolj snovi, ki izboljšajo absorpcijo železa.

KAJ SE ZGODI, ČE IGNORIRAMO POMANKANJE ŽELEZA?

Na splošno ločimo tri stopnje pomanjkanja železa: najprej se izčrpajo zaloge, vendar vse še deluje in nimamo težav; če se pomanjkanje še poglablja, pride do prvih znakov – moteno je nastajanje rdečih krvnih celic, še daljše pomanjkanje železa povzroči slabokrvnost ali anemijo – mikrocitno hipokromno anemijo, za katero so značilne majhne rdeče krvne celice z nizko vsebnostjo hemoglobina. Postanemo kronično utrujeni, zmoremo manj naporov, tako fizičnih kot psihičnih, smo brezvoljni, imamo glavobol, smo omotični, lahko imamo pekoč jezik, razpoke v ustnih kotih, krhke lase in nohte, zebe nas in manj smo odporni na okužbe. Pri otrocih lahko opazimo le nemir in motnje koncentracije.

KAKO NADOMESTITI ŽELEZO?

Predvsem s hrano, boste lahko naredili največ za zadosten vnos železa v svoje telo, in z rednimi probiotičnimi kurami, boste poskrbeli, da se bo železo in tudi vsa ostala hrana, ki jo zaužijete dobro absorbirala. Vsi, ki imate težave s slabokrvnostjo, ne pozabite nameniti dovolj pozornosti tudi vitaminom, ki posledično poskrbijo za dobro absorbcijo železa, kot je npr., vitamin c (naš Terra Nova Prenatalni Multivitaminski kompleks vitamin c že vsebuje).

S hrano povprečno vnesemo od 10 do 15 mg železa na dan, iz hrane v črevesju se absorbira v kri le 10 do 30 odstotkov zaužitega železa, zato je za zdravljenje slabokrvnosti zgolj skrbna izbira živil premalo. S pravilno prehrano lahko preprečimo razvoj anemije, ne moremo pa nadomestiti izčrpanih zalog, saj je količina železa, ki ga telo absorbira (1 do 2 mg na dan), približno enaka tisti, ki jo v zdravem stanju vsakodnevno izgubljamo. Da zapolnimo zaloge, moramo železo nujno dodajati v obliki prehranskih dopolnil.

KAJ MOTI ABSORBCIJO ŽELEZA?

V prvi vrsti najbolj pogosto na našem jedilniku se znajdejo kava, pravi čaji in mleko in mlečni izdelki, in to so izdelki, ki zelo motijo absorbcijo železa, zato vam priporočamo, da jih zaužijete šele 2-3 ure po dodatku železa, še bolje pa bo, če jih boste iz svojega jedilnika črtali.

MOJ NASVET:

Poleg splošne krvne slike v laboratoriju, kjer vam bodo pregledali hemoglobin, ob sumu nizkega železa, vedno poprosite zdravika, da preveri tudi stanje feritina (fe). Simptome pomanjkanja, ki veljajo za slabokrvnost, lahko namreč občutite tudi, če so vrednosti železa in hemoglobina v mejah normale, feritin pa je pod spodnjo mejo, in vaše slabokrvnosti ne bodo zaznali, saj bo izvid hemoglobina bp :).

VEDNO izbirajte dodatke za železo, ki ne obtežijo vašega želodca in vas ne zapirajo, zelo veliko dodatkov železa, ki jih lahko dobimo na recept, namreč v želodcu povzroča nelagoden občutek, mi pa bi želeli, da se zavedate, da na trgu obstajajo tudi dodatki, ki vam teh težav ne bodo povzročali, v naši ponudbi tako najdete ŽELEZO V PRŠILU in Terra Nova Prenatalni Multivitaminski kompleks, oba izdelka vsebujeta že vitamin c in ne povzročata težav z želodcem.

Ne pozabite tudi na dodatek FOLNE KISLINE in dodatno dodajati vitamin b12.

Sara Golob

Vse informacije in opisi na straneh spletne trgovine www.zdravobrok.si, na socialnih omrežjih, elektronskih novicah, in na drugih kanalih so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov. Izdelki se uporabljajo zgolj kot pomoč ob ustreznem zdravljenju.

V primeru, da jemljete še kakšna zdravila in druga prehranska dopolnila, svetujemo, da se pred kombiniranjem le teh posvetujete s svojim zdravnikom.

Zdravobrok.si
Close