Probiotiki osnova za zdravo črevesno floro in boljše počutje

Probiotiki osnova za zdravo črevesno floro in boljše počutje

KAJ SO PROBIOTIKI?

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki imajo ob zaužitju v zadostnih količinah ugoden vpliv na zdravje gostitelja. Da je probiotik učinkovit, mora biti odporen na prebavne encime, žolčne kisline, kisli pH v želodcu in bazični pH v tankem črevesju. Le tako lahko namreč prehaja skozi prebavni trakt in v njem tudi deluje. V splošnem so probiotiki žive bakterije, ki skrbijo, da naš prebavni sistem primerno razgrajuje in uporablja vnašeno prehrano, uničuje škodljive patogene in sodeluje pri sintezi nekaterih vitaminov.

KAKO DELUJEJO?

Probiotiki, okrepijo našo črevesno floro in črevesne resice, da se vitamini in minerali lažje in boljše absorbirajo, poskrbijo tudi, da redno vsak dan odvajamo (1-3x na dan), okrepijo naš imunski sistem, in v naše črevesje naselijo dobre bakterije.

KAKO JE Z SEVI PROBIOTIKOV?

Sevi, ki imajo dokazano učinkovitost pri neki indikaciji, so lahko povsem neučinkoviti pri drugi. Za primer: sev, ki se je izkazal izvrstno pri zdravljenju akutne virusne driske, je lahko povsem neučinkovit pri preprečevanju driske zaradi jemanja antibiotikov, pri napihovanju in pri zaprtju. Zakaj? Mehanizmi nastanka teh bolezni so različni, različno pa je tudi delovanje različnih probiotičnih bakterij v črevesu. Zato se vedno pred nakupom in uporabo posvetujte ali je probiotik ki ga uporabljate primeren za vašo težavo.

S stališča svetovalcev zdrave prehrane in uporabnika je seveda najpomembnejše, da je probiotični preparat učinkovit pri težavi, zaradi katere ga jemljemo. Učinkovitost in varnost posameznega probiotika pa mora biti dokazana s kakovostnimi bazičnimi in predvsem kliničnimi raziskavami. Šele takrat lahko govorimo o resničnem probiotiku.

PROBIOTIČNI JOGURT NI ISTO KOT PROBIOTIK! PROBIOTIČNI JOGURT NI DOVOLJ MOČNA ZAŠČITA OB JEMANJU ANTIBIOTIKA. OB ANTIBIOTIČNEM ZDRAVLJENJU VEDNO UŽIVAMO ZRAVEN TUDI PRIMEREN PROBIOTIK.

Zaradi trenutne priljubljenosti probiotikov mnogo izdelovalcev živilskih izdelkov, označuje svoje izdelke kot probiotične. In to tudi če za njihovimi izdelki ne stojijo resne raziskave, ki bi učinkovitost dokazale v klinični praksi. Izogibajmo se probiotičnim izdelkom, ki naj bi koristili za vse namene.

KATERI PROBIOTIK JE NAJBOLJŠI?

Vprašanje, ki ga dobimo dnevno, enotnega odgovora pa ni. Tisti, ki ga v trenutni situaciji potrebujete, pa je prava izbira za vas. Vsi probiotiki v naši ponudbi so skrbno izbrani, vsak pa je primeren za drugo težavo. Za to, da vam lahko svetujemo kateri probiotik je za VAS NAJBOLJŠI, pa potrebujemo infomracijo o tem kako odvajate, strarost, namen uporabe… Zato je najbolje, da nas pred naročilom kontaktirate na info@zdravobrok.si, in z veseljem vam bomo pomagali izbrati primeren probiotik za vas.

PROBIOTIK JE OSNOVA ZA ZDRAV IMUNSKI SISTEM!

Ste vedeli, da bi vsi morali vsaj 2-3x na leto narediti dobro probiotično kuro, saj vsa hrana ki jo uživamo, način življenja in zdravila, zahtevajo od nas, da vsakih toliko več pozornosti namenimo naši črevesni flori, tudi če pri odvajanju ni posebnosti? Zelo smiselno je tudi, da v prehrano dodate čim več vlaknin, da uživate Chia semena, ki v črevesjo naredijo nekakšen “piling” in da poskrbite, da tekom dneva popijete dovolj tekočine.

Črevesne bakterije so ključni dejavnik za zorenje in uravnavanje delovanja črevesnega imunskega sistema.Črevo je največji imunski organ v telesu, saj se prav v njem naš organizem srečuje z največ vplivi iz okolja, od molekul iz hrane do tujih mikroorganizmov. Zato je črevo mesto nenehnih imunskih dogajanj. Zdravju koristne črevesne bakterije, med katere spadajo tudi probiotiki, po eni strani spodbujajo črevesni imunski sistem k večji učinkovitosti pri obrambi proti črevesnim okužbam, po drugi strani pa »pomirjajo« pretiran črevesni imunski odziv na običajne okoljske dejavnike, ki se v bolezenskih razmerah kaže kot kronično črevesno vnetje ali alergijske reakcije.

Celice črevesnega imunskega sistema lahko po krvi in limfi potujejo tudi v oddaljene organe, kot so dihala, sečila, rodila ali dojka, in vplivajo na imunska dogajanja v njih. Zato lahko nekateri probiotiki ugodno vplivajo tudi na okužbe in vnetna dogajanja v teh organih.

Probiotiki in vnetja

Probiotiki lahko prek delovanja na črevesni imunski sistem ugodno vplivajo ne le na vnetje, ki je nastalo zaradi črevesne okužbe, ampak tudi na tiste vrste vnetij, ki niso neposredno odvisna od okužb. Tak primer je uporaba probiotikov pri kroničnih vnetnih črevesnih boleznih, kot sta Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis.

KAKO IZBRATI PRAVILNI PROBIOTIK?

Kot že omenjeno, je za to najbolje, da se pred nakupom obrnete na nas za individualno svetovanje, lahko pa vam zapišemo nekaj grobih smernic:

DIAREJA, ANTIBIOTIK, KANDIDA, VNETJA, AKNE, RAZDRAŽLJJIVO ČREVO…

V tem primeru je dobra izbira probiotik SYNBIOTIC Saccharomyces Boulardii, ki so na voljo v posebnih DR HPMC kapsulah rastlinskega porekla, ki se raztopijo šele v tankem črevesju in ne že v želodcu kot ostale kapsule. Je odlična pomoč pri diareji in kandidi,

OTROCI, IMUNSKI SISTEM, NEREDNO ODVAJANJE, ALERGIJE, ANTIBIOTIK…

V tem primeru je dobra izbira probiotikBactoflor za otroke, ki so sestavljeni iz sevov črevesnih bakterij, ki so skrbno izbrani in količinsko prilagojeni otroški črevesni flori. Namen probiotikov je, da pomagajo zgraditi ustrezno črevesno floro, uporabljajo pa se tudi za preprečevanje kolik (tukaj priporočamo tudi uporabo vitamina d ki ne povzroča krčev), atopijskega dermatitisa, alergij ter za krepitev imunskega sistema pri povečani dovzetnosti za okužbe. Pri otrocih, ki morajo jemati antibiotike, se pogosto pojavi driska, ki je pogost stranski učinek antibiotikov. Probiotiki lahko te stranke učinke preprečijo ali pa vsaj omilijo.

Za otroke, pa je v naši ponudbi tudi PROBIOTIK S PREBIOTIKI, ki združuje prebiotike in tri probiotične seve, katerih raziskave kažejo izredno pozitivne rezultate na samo prebavo.
Izdelek pa ni občutljiv na želodčno kislino. Tukaj pa smo več zapisali o imunskem sistemu otrok.

TIŠČANJE V ŽELODCU PO DOLOČENI HRANI, ZGAGA, INTOLERANCE…

V tem primeru vam toplo priporočamo da poleg probiotika, v telo dodatno vnašate PREBAVNE ENCIME, ki so posebne beljakovine, ki delujejo kot katalizatorji oziroma pospeševalci kemijskih reakcij v telesu. Površina tankega črevesja je polna številnih resic, ki pripomorejo absorpciji hranil. Hranila, ki jih telo dobi, niso odvisna le od tega kaj pojemo, ampak od tega, kaj je naše telo sposobno absorbirati. Kadar nas pestijo zgoraj omenjene težave pa je to. lahko znak, da naša absorbcija ni dobra. Vsak dan se trudimo, da zaužijemo kar najbolj hranilno, zdravo, ekološko hrano, ki jo nemalokrat podkrepimo s kopico kakovostnih vitaminov in mineralov. A ob tem pozabljamo, da če  imamo primanjkljaj encimov, se vsi ti dodatki ne bodo absorbirali, to se najbolje odraža v primerih slabokrvnosti, ko se nivo hemoglobina in zalog ne dvigne kljub dodatku železa, razlog za to je velikokrat v tem, da stranka ne uživa probiotikov ali/in prebavnih encimov, o tem kaj več napišemo naslednjič!

NEREDNO ODVAJANJE, UTRUJENOST, STRES, HEMEROIDI IN PO ANTIBIOTIČNEM ZDRAVLJENJU…

Tukaj je dobra izbira probiotik BACTOFLOR 10/20, S POSEBNO OVOJNICO KAPSULE IN Z 20 MILIJARDAMI BAKTERIJ!

Da bi probiotične kulture lahko uveljavile svoje lastnosti, morajo doseči črevesje v čim višji količini. Vendar pa so kot vsi mikroorganizmi tudi bakterijske kulture Bactoflora zelo občutljivi na nizek pH želodca in encime prebavnega trakta, zato praviloma večina kultur ne preživi prehoda skozi želodec.

Iz tega razloga se uporabljajo samo probiotične kulture BactoFlor, ki so pokazale, da skozi želodec prehajajo nepoškodovane. Zato so v te prehranskem dodatku še posebej robustne kulture, ki imajo koristno probiotično učinkovitost. Nadalje pred vplivi želodčnih sokov bakterijske kulture ščiti tudi inovativna ovojnica kapsule.

10 različnih bakterijskih probiotičnih kultur v izredno visokem številu – 20 milijard. Zato je jemanje zelo preprosto: že ena kapsula na dan pomaga vašemu črevesju pri vzpostavitvi zdrave črevesne flore.

Pri težavah z zaprtostjo svetujemo istočasno uporabo magnezija, ki odlično pomaga pri odvajanju.

V naši ponudbi ga najdete tukaj.

Kadar z odvajanjem ni težav želite pa vzdrževati zdravo črevesno floro, pa lahko posežete po probiotiku Bactoflor za odrasle, ali pa po Probiotik z prebiotiki.

Kaj je PROBIOTIK Z PREBIOTIKI?

Probiotiki in prebiotiki imajo številne koristne učinke. Vplivajo na presnovo v črevesu in na imunski odziv. Nekateri dokazano povečujejo odpornost organizma, drugi olajšajo potek nekaterih bolezni (na primer driske, funkcionalnih prebavnih motenj, nekaterih alergijskih bolezni) ali zmanjšujejo možnosti za njihov pojav (na primer drisk ob zdravljenju z antibiotiki ali na potovanjih).

Ob vsem tem pa ne pozabite, da je OSNOVA ZA DOBRO POČUTJE, zdrava prehrana, gibanje na svežem zraku, hidracija telesa, pomembno je, da uživamo kvalitetno hrano, ki ni izpostavljena škropljenju s pesticidi in da uživamo čim bolj kvalitetno sezonsko hrano.

Vso ponudbo naših PROBIOTIKOV, najdetetukaj.

Za pomoč in svetovanje, smo vam vedno na voljo na info@zdravobrok.si.

Sara Golob

Vse informacije in opisi na straneh spletne trgovine www.zdravobrok.si, na socialnih omrežjih, elektronskih novicah, in na drugih kanalih so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov. Izdelki se uporabljajo zgolj kot pomoč ob ustreznem zdravljenju.

V primeru, da jemljete še kakšna zdravila in druga prehranska dopolnila, svetujemo, da se pred kombiniranjem le teh posvetujete s svojim zdravnikom.

Zdravobrok.si
Close