Prebavni encimi

Prebavni encimi

PREBAVNI ENCIMI, so posebne beljakovine, ki delujejo kot katalizatorji oziroma pospeševalci kemijskih reakcij v telesu.

Brez prebavnih encimov bi bile življenjsko pomembne snovi za naše celice nedosegljive. Celice bi umrle in z njimi tudi mi, zato so encimi življenjsko pomembni, posvečamo pa jim premalo pozornosti.

Napihnjenost, krči, vetrovi, driska ali zaprtje nas resno opozarjajo, da je v našem telesu nekaj zelo narobe, na nas pa je, ali bomo opozorila ignorirali ali ukrepali. Veliko ljudi s temi težavami potrpi in se tolaži, da bo neprijetnost minila sama od sebe, tako, kot je tudi prišla, vendar v večini primerov temu ni tako. Kadar ti simptomi trajajo dalj časa, moramo ukrepati, saj se bodo v nasprotnem primeru težave le še stopnjevale. Pogosto je rešitev zelo preprosta: primanjkuje nam prebavnih encimov in NUJNO je, da jih dodajamo!

KAJ JE NALOGA ENCIMOV…

Encime najdemo v vseh naših celicah. Njihova naloga je, da sprožijo in pospešujejo telesne procese. Prebavni encimi so odgovorni za hitro predelavo in razgradnjo hrane, ki jo zaužijemo. Encimi hrano, ki jo zaužijemo, razgradijo na posamezne sestavine, ki jih celice lahko absorbirajo in uporabijo. Brez encimov bi celice umrle od lakote, ne glede na to, koliko hrane bi zaužili, saj bi bila presnova onemogočena, hranila pa do celic sploh ne bi prišla.

Površina tankega črevesja je polna številnih resic, ki pripomorejo absorpciji hranil (celiakaši imajo resice tankega črevesa poškodovane, izginejo, sluznica postane ploska – atrofična, zato ej absorpcija hranil motena, velikokrat nastopi anemija…). Hranila, ki jih telo dobi, niso odvisna le od tega kaj pojemo, ampak od tega, kaj je naše telo sposobno absorbirati.

ZA PRIMER:

kadar smo slabokrvni lahko uživamo dodatek železa in hrano bogato z železom, ampak če bo težava naše slabokrvnosti v absorbciji železa, nam tudi dodatek ne bo koristil, dokler ne bomo okrepili absorbcije.

RAZLOGI ZAKAJ PRIMANJKUJE ENCIMOV…

Encimi nastajajo v žlezah z notranjim izločanjem, v telo pa jih vnesemo tudi z uživanjem surove hrane ali s prehranskimi dopolnili. Nujno je, da encime v telo vnesemo tudi »od zunaj« in tako razbremenimo žleze z notranjim izločanjem.

Vzroki za to, da imamo premalo encimov, so različni:

  1. Prirojeni

Primer prirojenega pomanjkanja je pomanjkanje encima laktaza, ki razgrajuje laktozo, naravno prisotni sladkor v mleku. Prav zato veliko odraslih težko prenaša mleko, to imenujemo LAKTOZNA INTOLERANCA, in pri intolerancah je dodajanje encimov nujno.

  1. Pridobljeni

Osiromašena prehrana, neredna prehrana, v kateri primanjkuje mineralov, vodi v zakisanost telesa. Zakisanost nastane, ko se, predvsem zaradi napačne prehrane, začnejo v telesu skladiščiti kisli presnovki. Ker so encimi bazične snovi, v zakisanem okolju ne morejo dobro delovati. Če encimov ne dobimo niti s prehrano, hitro pride do pomanjkanja.

KAJ SE ZGODI Z ZAUŽITO HRANO, KADAR PRIMANJKUJE ENCIMOV?

Brez encimov hranil iz hrane ne moremo izkoristiti. Ne le, da zaužita hrana ne more postati vir energije za naše telo, pač pa postane breme, saj neprebavljena odpotuje iz tankega v debelo črevo in v našem telesuvre ali gnije, tukaj se začnejo težave. Pri tem nastanejo plini, ki imajo vonj po kislem ali po gnitju – a ne le to – plini naše telo tudi zastrupljajo. Etri in alkoholi, ki nastanejo v procesu vretja, zastrupljajo jetra, nastane lahko celo ciroza. V prebavilih, polnih strupov, postane okolje bolj kislo, kot ustreza encimom, prija pa glivicam, ki se veselo razmnožijo in povzročijo nove težave in začaran krog se nadaljuje. Pot nazaj k normalni prebavi je tako čedalje težja in sčasoma se težave le še stopnjujejo.

PRVA POMOČ PRI PRIMANJKOVANJU ENCIMOV…

Encime, ki se nahajajo v živilih, toplotna obdelava (segrevanje nad 50 °C) uniči. Encime »od zunaj« nam zato lahko zagotovi le surova hrana, ki pa jo marsikdo težko prebavlja. Pomembno je, da surovo hrano temeljito prežvečimo. Vsi tisti, ki imajo s prebavo surove hrane težave, si lahko pomagajo z jemanjem encimov v obliki prehranskih dopolnil, v naši ponudbi najdete PREBAVNE ENCIME in pa Enzymatin ki vsebujeta mešanico encimov za boljše presnavljanje beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob.

V zelo veliko pomoč vam bodo tudi PROBIOTIKI, ki vzpostavijo in vzdržujejo kislinsko-alkalno ravnotežje v črevesju, v kakršnem lahko prebavni encimi učinkovito delujejo ter hkrati poskrbijo za zdravo črevesno floro. Tukaj si lahko prebereš več o probiotikih.

Sara Golob

Vse informacije in opisi na straneh spletne trgovine www.zdravobrok.si, na socialnih omrežjih, elektronskih novicah, in na drugih kanalih so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov. Izdelki se uporabljajo zgolj kot pomoč ob ustreznem zdravljenju.

V primeru, da jemljete še kakšna zdravila in druga prehranska dopolnila, svetujemo, da se pred kombiniranjem le teh posvetujete s svojim zdravnikom.

Zdravobrok.si
Close