Chia semena na vsak krožnik!

Chia semena na vsak krožnik!

Da so CHIA SEMENA odlično živilo če ne skoraj da najboljše med semeni potrjuje tudi dejstvo, da jo danes mnogi uporabljajo za pripravo jedi v raznih receptih. Zelo priročna je tudi v raznih jogurtih, smutijih, pecivu, sladicah, solatah … Idej je neskončno in mej ni, saj je chia živilo, ki ga lahko dodamo praktično v katerokoli jed, saj ne spremeni okusa same jedi, lahko pa jo zelo dobro zgosti, zato veliko ljudi chia semena uporablja kot nadomestek jajc!

Ste vedeli da 2 žlici chia semen vsebujeta:

  • 2x več antioksidantov kot borovnice
  • 3x več železa kot špinača
  • 5x več kalcija kot mleko
  • 20% beljakovin
  • 41% priporočenega dnevnega vnosa vlaknin
  • 32% priporočenega dnevnega vnosa magnezija
  • 64% več kalija kot banana
  • 100% več omega 3 maščobnih kislin kot losos

Chia semena so po izgledu sicer resnično zelo majhna, ampak  njihova moč je neverjetna!

Chia semena so obrok poln dietnih vlaknin, ki vam omogoča vse osnovne aminokisline. V primerjavi s preostalimi semeni je Chia najbolj bogata s proteini kar 19-23% glede na težo semen. Zaradi neverjetne absorpcije vode pomaga pri vzdrževanju elektolitov, in jo v času raznih viroz in povišane telesne temperature še posebej priporočamo, ko je možnost dehidracije večja. Gel, ki nastane ob stiku semen z vodo, pa je odličen način za vnašanje mineralov in proteinov v telo, saj ga le-to v obliki gela brez težav absorbira v telo.

KJE CHIA SEMENA LAHKO POMAGAJO?

Pomagajo lahko pri izgubi odvečne telesne teže. Chia semena so zelo popularno sredstvo za hujšanje. Preprečujejo občutek lakote, saj preprečujejo vsrkavanje določene zaužite hrane, zaradi absorpcije chia semen, pa boste imeli občutek nasitenosti. Tukaj vam zraven istočasno priporočamo tudi uporabo alge klorele, o kateri smo več pisali tukaj, in da popijete veliko vode, zjutraj pa kozarec tople vode s svežim sokom limone. Chia semena so izredno lahka za prebavo in ne povzročajo težav, kot kakšna druga semena. Hkrati pa so tako majhna, da jih pred uživanjem ni potrebno mleti. So tudi izredno dober vir železa, toplo pa jih priporočamo za uporabo vsem športnikom.

Chia semena, so resnično živilo, ki bi ga morali uživati vsak dan!

Uporaba Chia semen:

Chia semena se lahko uživajo surova ali pa pri peki, kjer lahko nastopa v deležu do 5%. Surovo chio lahko namočimo v vodi s čimer pridobi rahlo želatinast značaj.

Kljub temu da lahko s chia semeni pripravljamo tople jedi, pa je večji izkoristek njenih lastnosti dosežen z uživanjem termično neobdelanih semen, ki ohranijo vse svoje hranilne snovi.

Pogosto se uporablja chia semena potresena čez običajno hrano, kosmiče, jogurt, v sokovih, preko solat, pripravljenih jedi in podobno. Na ta način običajen obrok obogatimo z minerali, beljakovinami, vlakninami in omega 3 maščobnim

Naša chia semena najdete tukaj.

Za pomoč in svetovanje, pa smo vam vedno na voljo na info@zdravobrok.si

Sara Golob

Vse informacije in opisi na straneh spletne trgovine www.zdravobrok.si, na socialnih omrežjih, elektronskih novicah, in na drugih kanalih so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov. Izdelki se uporabljajo zgolj kot pomoč ob ustreznem zdravljenju.

V primeru, da jemljete še kakšna zdravila in druga prehranska dopolnila, svetujemo, da se pred kombiniranjem le teh posvetujete s svojim zdravnikom.

Zdravobrok.si
Close