ALERGIJA NA SONCE IN KATERO KREMO ZA SONČENJE IZBRATI?

ALERGIJA NA SONCE IN KATERO KREMO ZA SONČENJE IZBRATI?

Ker dobim dnevno veliko vprašanj o naši sončni kremi, zakaj mineralni filtri, zakaj se izogibamo sintetičnim, in ker so alergije na sonce vse bolj prisotne, se mi zdi da je čas, da nov blog zapis namenim KREMI ZA SONČENJE.

Sonce je zdravo, o tem ni nobenega dvoma, ampak zdravo je toliko, kot je zdrava naša pamet ;)!

Sončna svetloba je pomembna za nastajanje vitamina D, s pomočjo katerega lahko telo nato koristi kalcij iz hrane in tako krepi mišice in kosti, zakaj je vitamin d tako zelo pomemben smo pisali že TUKAJ.

Sonce tudi pospešuje dihanje, krvni obtok, presnovo in delovanje žlez. Vendar je potrebno biti tudi pri sončenju pazljiv. Preveč sončnih žarkov namreč poškoduje kožne celice in pospešuje staranje kože. Zato je pomembno, predvsem v primeru daljšega izpostavljanja sončnim žarkom, da kožo ustrezno zaščitimo.

Kadar se namažemo s kremo za sončenje je naš namen, da kožo pred soncem in nevarnimi sončnimi žarki ZAŠČITIMO, z uporabo nevarnih sončnih krem pa lahko svoji koži naredimo več škode kot koristi, zato svojo kremo za sončenje izbirajte preudarno!

Zaščitni faktorji so lahko kemični ali fizikalno-mineralni. Kemični filtri se vpijejo v kožo in delujejo v globljih plasteh kože, fizikalni pa tvorijo neviden zaščitni film in delujejo kot tisoče majhnih ogledalc, ki odbijajo svetlobo.

Kaj je ZAŠČITNI FAKTOR?

Z zaščitnim faktorjem, označujemo, koliko dlje smo zaščiteni pred negativnimi vplivi UVB žarkov, če uporabimo kremo z zaščitnim faktorjem, kot pa če nismo zaščiteni. Z drugimi besedami, pove nam, koliko časa dlje smo lahko na soncu, kot pa če bi bili nezaščiteni, za primer:

Če bi nas sonce opeklo po tem ko smo mu izpostavljeni 10 minut, smo lahko z ustreznim zaščitnim faktorjem 25 izpostavljeni soncu 250 minut

Obstajajo proizvajalci krem z zaščitnim faktorjem 50, 85 in 70+, ljudje pa večinoma kupujejo takšne zaščitne faktorje za svoje otroke. Pa so tako visoki zaščitni faktorji res dobri za nas?

Odgovor je NE. Višji kot je zaščitni faktor, več je primesi in sestavin v naših kremah, ki povzročajo razne alergične reakcije in bi jih sama močno odsvetovala za uporabo.

Ste vedeli da že zaščitni faktor 15 blokira 93% UVB žarkov, ZF 30 97% UVB žarkov in ZF 50 98% UVB žarkov?

Zato z uporabo višjih zaščitnih faktorjev zagotovimo popolnejšo zaščito, vendar le do neke meje do ZF 30. Uporaba izredno visokih zaščitnih faktorjev (ZF 50+) lahko naredi več škode kot koristi, saj smo lahko tako zelo dolgo časa izpostavljeni UVA sevanju in večji količini nevarnih kemijskih filtrov, ki so običajno v kremah z zelo visokim faktorjem.

Pred nakupom kreme se prepričajte, da vsebuje zaščito pred UVA in pred UVB žarki!

ZAKAJ IZBIRAMO 100% NARAVNE MINERALNE FILTRE IN SE IZOGIBAMO KEMIČNIM?

- kemična zaščita vpija uv žarke.

- 100% mineralna in naravna zaščita kože, pa UV žarke ODBIJA

PREDNOSTI MINERALNIH FILTROV

Zaščita kože z naravnimi mineralnimi filtri, kože NE DRAŽI, kreme z mineralnimi filtri so veliko bolj nežne do kože, še posebej do nežne otroške kože, kar je izredno pomemben podatek, ščiti pa jo tako pred UVA Iin UVB žarki. Naša krema za sončenje vsebuje tudi titanov dioksid, ki je veliko bolj vzdržljiv od sintetičnih produktov in drži dlje časa, zato je nanos kreme potreben manj pogosto. Vsebuje 100% mineralne filtre, ki niso nano velikosti, zato ne prodirajo v kožo ( in tako ne motijo hormonskega delovanja).

Mineralna zaščita v naši kremi tudi deluje takoj, ko je nanešena, medtem ko je pri sintetični tako, da je kremo potrebno nanesti vsaj 30 minut pred izpostavljanjem sončni svetlobi, zato naša kremica deluje takoj ko jo nanesete.

KEMIČNI FILTRI

Kožo pred soncem zaščitijo tako, da reagirajo s sončnimi žarki in jih spremenijo v toploto. Kreme za sončenje s kemičnimi filtri so tudi veliko bolj agresivne do vaše kože in predvsem do otroške kože, vsebujejo pa lahko tudi motilce hormonov.  Kadar se izpostavimo soncu s kremo za sončenje ki vsebuje kemične filtre, lahko reakcija nastane takoj po nanosu, saj se po izpostavljenosti soncu lahko začne dogajati kemična reakcija, kot posledica pa lahko nastane alergija, vnetje, opekline, sprememba pigmenta...

ZAKAJ NASTANE ALERGIJA NA SONCE?

Alergija nastane kotposledica sevanja ultravijoličnih žarkov, ki povzročajo spremembe kožnih celic. Te spremembe povzročijo, da imunski sistem napačno identificira beljakovine v kožnih celicah in jih prepozna kot vsiljivce, ki jih je treba »uničiti«. Zato začne imunski sistem proizvajati protitelesa, ki napadajo celice in povzročijo nastanek simptomov. Sproščati se začne histamin, ki je odgovoren za nastanek srbenja, rdečine in otekline. Seveda pa je za uspešno preprečevanje alergij na sonce treba ločiti fotoalergije od fototoksičnosti.

FOTOALERGIJA, je kožna sprememba, ki nastane pod vplivom sončne svetlobe in imunoloških mehanizmov. Ogrožene so le osebe, ki imajo razvita protitelesa proti učinkom ultravijoličnih žarkov. Gornje kožne plasti se vnamejo, zato koža postane rdeča, srbi, je boleča na dotik, se lupi in je posuta z izpuščaji.

FOTOTOKSIČNOST, je kožna sprememba, ki se razvije pri osebah, izpostavljenih sončni svetlobi, ki so bile ob tem ali pred tem v stiku z določeno snovjo. To so lahko različna hranila, sokovi, zdravila, rastline, eterična olja in kozmetični pripravki. Snov vsrka energijo sončnih žarkov, nato pa jo v obliki prostih radikalov ali reaktivnega kisika sprosti v kožo in pri tem poškoduje celice.

KAKO SI LAHKO POMAGAMO?

Ob pojavu alergijske reakcije je treba kožo ohladiti in namazati s kremo ali gelom ki hladijo in blažijo srbenje in vnetje, odlična pomoč je tako PURE PAPAYA, Seveda ne pozabimo poiskati senčnega prostora.

LAHKO ALERGIJO PREPREČIMO?

Ko se alergija na sonce pojavi prvič, se moramo zavedati, da se lahko pojavlja vsako leto znova, zato je dobro da se potrudimo da jo preprečimo.

Najboljša zaščita pred alergijo na sonce je zagotovo izogibanje sončnim žarkom, vendar potrebujem tudi sonce, kot sem zapisala zgoraj, vsekakor pa ne smemo pozabiti na zaščito telesa zlahkimi oblačili in nikar ne pozabimo na kreme z zaščitnim faktorjem. Izbira zaščitnih krem je velika, a izbirajte kvalitetne in preverjene s 100% mineralnimi filtri, ki se ne vpijajo v kožo, ampak ostanejo na površju.

Pomoč pri alergiji so tudi skrbno izbrani PROBIOTIKI, veliko smo že govorili o tem da je pri alergijah vedno potrebno okrepiti črevesno floro, zato izberite kvalitetne probiotike in pravilno izvajaj probiotično kuro!

Dodajajte D VITAMIN, o tem vitaminu smo že veliko zapisali tukaj, ko je vnos vitamina d v tvoje telo zadosten in ni pomanjkanja bo tudi tvoja koža bolje prenašala sonce.

Dva tedna pred (idelano pa je vsaj en mesec prej) in ves čas med izpostavljanjem soncu se priporoča uživanje prehranskega dopolnila, ki vsebuje betakaroten.

Mnogo ljudi napačno meni, da so za alergije dovzetni samo ljudje, ki se izpostavljajo sončenju. A nikakor ne drži! Ne smemo spregledati izpostavljenosti soncu, ki je del dnevnih aktivnosti, a je prav tako škodljiva in se je velikokrat sploh ne zavedamo. To velja tudi za tiste, ki niso ljubitelji morja in sončenja ter dopust preživljajo v gorah ali celo na domačem vrtu. Pomislite, kolikokrat se zaščitite pred soncem, ko se podate na sprehod ali na klepet k sosedi?! Ali pa, ko okopavate vrt, igrate tenis ali tekate po zelenih planjavah z otroki?! To res ni sončenje, nevarnost sončnih žarkov in pojava alergij pa je enaka!

Pomembno je, da izberemo izdelek, ki vsebuje sredstva za zaščito kože tako pred žarki UVA kot UVB! Izdelki za zaščito pred soncem, ki ščitijo le pred žarki UVB, lahko vzbujajo lažen občutek varnosti – kože namreč ne zavarujejo pred nevarnimi žarki UVA.

Zagotavljamo vam, da je naša KREMA ZA SONČENJE ZF 25, ki vsebuje 100% mineralne fitre, najboljša izbira!

Ne pozabite tudi na hidracijo telesa, popite veliko vode, pojejte veliko zelenjave in sadja.

Sara Golob

Vse informacije in opisi na straneh spletne trgovine www.zdravobrok.si, na socialnih omrežjih, elektronskih novicah, in na drugih kanalih so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov. Izdelki se uporabljajo zgolj kot pomoč ob ustreznem zdravljenju.

V primeru, da jemljete še kakšna zdravila in druga prehranska dopolnila, svetujemo, da se pred kombiniranjem le teh posvetujete s svojim zdravnikom.

Zdravobrok.si
Close