Alergija na cvetni prah!

Alergija na cvetni prah!

Pomlad je čas, ko večina uživa v vse toplejšem soncu in pogledu na prebujajočo se naravo. Toda za nekatere je to spet tisto obdobje v letu, ko se začenjajo nevšečnosti, kot so nenehno pekoče oči, zamašen nos, srbenje, kihanje … Alergije so žal čedalje pogostejše. Vendar to ne pomeni, da težav ni mogoče vsaj omiliti.

Po zadnjih raziskavah naj bi imel vsak četrti odrasel seneni nahod (ali sezonski alergijski rinitis). Zaradi inhalacijskih alergenov iz dreves, trav in cvetja se imunski sistem pretirano odzove, ker te delce, ki jih vdihnemo z zrakom, zaznava kot tujke. Posledica je nastanek imunoglobulinov E ali protiteles IgE, katerih naloga je, da se na te tujke spomnijo v prihodnosti. Ko enaki delci naslednjič vstopijo v telo, se sprosti histamin, ki učinkuje kot požarni alarm na gasilskem domu, saj pošilja signale, ki naj bi odpravili tuje napadalce. Pri alergiji se torej pojavi pretiran odziv, ki nam ni več v pomoč, saj nam povzroča boleče ali pekoče občutke in druge nevšečnosti. Mnogi si pomagajo z antihistaminskimi zdravili, vendar ti pretirano izsušijo sluznice, na nekatere učinkujejo uspavalno in podobno. Seveda pa si lahko pomagate tudi z malo spremenjeno prehrano in prehranskimi dopolnili.
Najpreprostejša pomoč pri alergiji je: pijte veliko vode! Histamin v telesu uravnava vodne zaloge, torej ga boste imeli več, če boste malo pili. Obstajajo tudi živila (školjke, rdeče vino, špinača, jagode, starani sir, čokolada …), ki vsebujejo veliko histamina, zato lahko poslabšajo stanje. Tudi konzervansi in prehranska barvila pripomorejo k sproščanju histamina, zato jejte čim manj predelane hrane.
Nekatera živila vsebujejo naravne spojine, ki se pojavljajo za stabilizacijo hiperaktivnosti mastocitov. Ena od teh spojin je kvercetin, ki ga najdemo v čebuli, citrusih, jabolkih, česnu, poru, mladi čebuli in zelenem čaju, pomaga pa tudi žveplo v čebuli, poru, česnu in jajcih. Sadje in zelenjava sta odličen vir vitamina C, ki je glavni antioksidant v sluznicah dihalnih poti in pomaga tudi imunskemu sistemu. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje z malo vitamina C več histamina, ki povzroča znake alergije. Imunski sistem pa skupaj z vitaminom C podpira bioflavonoid kvercetin. Encim bromelain, ki pomaga pri absorpciji kvercetina, ima pa tudi protivnetne lastnosti, vsebuje ananas.

Vse zgoraj našeteto pa najdeš v našem odličnem  prehranskem dopolnilu, ki je namenjen vsem ki trpijo zaradi ALERGIJE NA CVETNI PRAH, in sicerTerranova Kvercetin kopriva,kvercetin je rastlinski flavonol, ki ga prištevamo med skupino polifenolov. V naravi ga lahko najdemo v različnem sadju, zelenjavi, listih in stročnicah; še posebej dobra vira sta rdeča čebula in ohrovt. Sam kvercetin ima grenkast okus. Ker ga vsebujejo Terranova kapsula, tega grenkega okusa pri uživanju prehranskega dopolnila ne okusimo.

Mastne ribe, kot so losos, skuša in sardele, so dober vir esencialnih maščobnih kislin omega-3, ki imajo protivnetne lastnosti. Konopljino olje pa je še posebno bogat vir maščobnih kislin omega-6. Naravne protivnetne lastnosti imajo orehovo, olivno in ribje olje, rdeče, modro in vijoličasto sadje, kajenski poper, ingver, kurkuma …. Vendar pazite pri mlečnih živilih, saj spodbujajo vnetja, tako da se jim je bolje izogniti.

Magnezijlahko pripomore k ohranjanju zdravih dihalnih poti. V naravi ga najdemo v polnozrnatih živilih, v zeleni listnati zelenjavi, oreščkih in semenih. Na voljo je tudi v obliki prehranskih dopolnil.
Sezonska alergija je pogostejša pri osebah, ki imajo alergije v družini, pa tudi pri tistih, ki so imeli težave z ekcemi in astmo. Pri ljudeh, ki so alergični na različne vrste hrane, je alergija povezana s tem, da neprebavljeni delci hrane zdrsnejo skozi vrzeli v črevesni steni, kar se pri zdravem prebavnem traktu ne dogaja. Pomembna je tudi dobra mikroflora v sluznici prebavnega trakta, saj lahko prav tu patogeni elementi vstopajo v telo. Pri tem pomagajo probiotiki.

VEČ TIPOV ALERGIJ
Poznamo več tipov alergij, med katerimi so seneni nahod, ekcem in astma. Pogosto so vsi tipi povezani, tako da bo človek, ki ga muči ena taka težava, imel tudi druge.
SENENI NAHOD
To je ena najpogostejših alergij. To je alergijska reakcija na snovi v zraku, ki pridejo v nos, sinuse, grlo in oči, denimo cvetni prah. Po navadi smo alergični na tiste vrste cvetnega prahu, ki ga imajo rastline v lokalnem okolju. Pelod, ki vstopi v krvni obtok skozi tkiva grla, pljuč in črevesja, naš imunski sistem zazna kot tujek in v obrambo proizvaja protitelesa, ki posledično sprostijo histamin. Ta pa draži zgornje dihalne poti, povzroči otekanje in vnetje. Simptomi tipičnega senenega nahoda so: srbeče in solzne oči, izcedek iz nosu, pogosto kihanje in kašljanje.
EKCEM
Ekcem, imenovan tudi atopični dermatitis, ni alergija, a ga ta povzroči. Izraz ekcem se nanaša na več različnih stanj kože, pri katerih je koža rdeča ali razdražena; včasih se pojavijo tudi majhne, s tekočino napolnjene izbokline. Ekcem se najpogosteje pojavlja na rokah in za koleni, pa tudi na vseh drugih delih telesa. Natančen vzrok zanj ni znan, vendar k njemu pripomorejo stres, slaba prehrana, slaba prebava, dednost, slab imunski sistem in podobno.
ASTMA
Astma je vnetna motnja bronhijev (sapnic) ali dihalnih poti. Ko dihamo normalno, gre zrak iz nosa ali ust v sapnik, iz njega pa po sapnicah v pljuča in na koncu spet ven. Astmatiki imajo vnete dihalne poti, te pa se zaradi otekanja in goste sluzi zožijo. Zato se zrak težje premika, kar vodi do simptomov astme, kot so težko dihanje, tiščanje v prsih, sopenje in kašelj. Tipični sprožilci za napad astme so lahko hladen zrak, prehladi, dim in alergeni v zraku.

Kadar pa se naše telo spopada z alergijami pa ne pozabite naPROBIOTIKE, VITAMIN D,VITAMIN C IN VELIKO TEKOČINE.

Sara Golob

Vse informacije in opisi na straneh spletne trgovine www.zdravobrok.si, na socialnih omrežjih, elektronskih novicah, in na drugih kanalih so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov. Izdelki se uporabljajo zgolj kot pomoč ob ustreznem zdravljenju.

V primeru, da jemljete še kakšna zdravila in druga prehranska dopolnila, svetujemo, da se pred kombiniranjem le teh posvetujete s svojim zdravnikom.

Zdravobrok.si
Close