9 korakov za učinkovito razstrupljanje telesa!

Januar je mesec, ki za mnoge pomeni nove začetke. Postavimo si nove zaobljube o bolj zdravem načinu življenja, a volja za njihovo uresničitev žal pri mnogih uplahne zelo hitro – najkasneje z zadnjimi januarskimi dnevi ;)

Ker je za nami psihično in fizično naporen december, v katerem smo popili več alkohola kot sicer, pojedli več hrane, kot je naše telo potrebuje (in tudi več hrane, ki obremeni naše telo in naše razstrupljevalne organe), se lahko janurja počutimo tudi bolj utrujene, naš imunski sistem deluje slabše, smo brez energije, koža postane pusta, nagubana, lahko tudi nabrekla in uvela, razpoloženje nam niha in na sebi nosimo nekaj kilogramov več kot bi si želeli.

A vse to so zgolj sporočila telesa; telo nam sporoča, da je preobremenjeno in da potrebuje počitek ter hranila, ki mu bodo pomagala odvesti toksine ven iz telesa in okrepila naše razstrupljevalne organe in razstrupljevalne poti.

Sama nisem zagovornica močnih in intenzivnih razstrupljanj, saj lahko le ta še dodatno obremenijo že tako utrujeno telo, ki mu manjkajo primerna hranila. Veliko bolje je, če telesu pomagamo z izbiro primerne hrane in mu dovedemo hranila, ki bodo pomagala pri procesu naravnega razstrupljanja telesa.

Če ima naše telo vsa potrebna hranila in energijo, bo samo poskrbelo za učinkovito razstrupljanje in ne bo potrebovalo naših, običajno premočnih razstrupljevalnih tehnik, ki jih telo v trenutku utrujenosti in podhranjenosti z minerali in vitamini ni sposobno izvesti.

Sledite spodnjim nasvetom in obljubim vam, da se boste počutili mnogo bolje, izgubili boste nekaj odvečnih kilogramov, prišli do več energije, lepše kože in krepkega zdravja!

1. 80% vašega jedilnika naj sestavlja (zelenolistnata) zelenjava

Vsak obrok, ki ga zaužijete, naj bo v 80% sestavljen iz zelenjave (najbolje zelenolistnate zelenjave), saj je le ta bogata z antioksidanti, vlaknimami, vodo, vitamini, klorofilom in minerali. Če uživate živalske izdelke omejite njihovo uživanje na 2 do 3 obroke na teden, še bolje pa je, če jih iz jedilnika odstranite v celoti ;) Tudi, ko bodo na krožniku izdelki živalskega izvora (meso, jajca …) naj bodo le-ti na voljo le v enem obroku dneva (ne zvečer) in to v minimalni količini ter ne več kot 2-3 x tedensko. Popolnoma pa iz jedilnika odstranite vse živalske mlečne izdelke (mleka, jogurte, sire …).

Vsak vaš obrok naj torej sestavlja 60-80% zelenolistnate zelenjave ali zelenjave nasploh(brokoli, brstični ohrovt, blitva, špinača, por in drugo zelenje ter tudi vsa druga zelenjava), ker bo le ta v telo dovedla vodo, vitamine, minerale in klorofil.

Ker ste zaradi uživanja veliko pšeničnih izdelkov, predvsem kruha, testenin in sladic kri že bolj zgostili, začasno iz jedilnika izločite kruh. Uživate ga lahko izjemoma, le zjutraj;  ne več kot 2 tanka kosa (pirin, ajdov ali kamutov kruh …).

Namesto kruha uživajte v polnovrednih žitih in kašah kot so proso, ajda, oves … Zdaj bi bil tudi idealen čas za kolobarjenje s pomembnim antioksidantom koencimom Q10, ki dinamizira (razredči) kri. Na ta način bomo okrepili tudi srčno-žilni sistem, ki ga je viskozna kri obremenila.

Uživajte veliko zelenjavnih juh in enolončnic.

Največ zelenja pa boste v svoje telo vnesli, če boste vsak dan zaužili 1L zelenega smutija, pripravljenega iz 80% zelenolistnate zelenjave (špinača, blitva, kodrolistnati ohrovt), vode in sadja (banane, jabolko, borovnice …). To je moja zdrava razvada za vsak dan in energija, ki jo dobim po smutiju je neverjetna! Vsak dan komaj čakam svoj liter smutija, ki v moje telo dovede veliko vode, klorofila, mineralov, vitaminov, encimov, fitohranil in antioksidantov :)

2. Pijte dovolj tople vode

Če ne pijemo dovolj vode se lahko še tako dobro prehranjujemo, a se naše telo se ne bo uspelo učinkovito razstrupljati. Voda je nujno potrebna za vse naše življenske funkcije. Če bomo dehidrirani naša limfa, glavna čistilka toksinov v našem telesu, ne bo primerno in učinkovito delovala, ledvice ne bodo uspešno filtrirale toksine in tudi črevesje ne bo uspelo izvajati razstrupljanja, nastanejo pa lahko tudi težave z želodcem.

Pijte le toplo vodo (če vam ustreza lahko vanjo stisnete nekaj limone ali limete), po požirkih skozi cel dan. Jutro začnite z 2-3dcl tople vode, da nadoknadite vodo, ki jo je telo ponoči porabilo za razstrupljanje.

Če pijete kavo, spijte le 1 kavo na dan, brez živalskega mleka. Po kavi spijte najamanj 2 kozarca tople vode.

3. Poskrbite za dobre črevesne bakterije

Verjeli ali ne, znanost danes ugotavlja, da bakterije, ki naseljujejo našo mikrobioto krojijo naše želje, naše odločitve, vplivajo na naše mišljenje in imajo pomembno vlogo pri delovanju našega imunskega sistema.

Od tega katero hrano jemo je odvisno katere bakterije bomo nahranili. Ko jemo več sladkarij, več mesa in mesnih produktov, mleka in mlečnih izdelkov ter procesirane hrane, nahranimo več patogenih bakterij, gljiv in kvasovk ter parazitov. S hrano hranimo ali zdravje ali bolezen.

Dobre bakterije potrebujejo predvsem zelenjavo, zato je izrednega pomena kakšno hrano jemo, saj je od tega odvisno katere organizme v naši mikrobioti hranimo: patogene ali koristne. Ker smo v mesecu decembru večinoma hranili patogene bakterije in organizme, je smiselno, da zdaj v črevesje naselimo dobre probiotične bakterije, da popravimo neravnovesje, ki je nastalo, saj je od tega odvisno delovanje našega imunskega sistema in našega počutja (razdražljivost, nihanje razploženja, pomanjkanje energije …).

Svetujem vam probiotično terapijo s probiotiki Saccharomyces Boulardii, neprekinjeno 2 meseca. Ta probioitk bo pomagal v črevesje naseliti dobre bakterije, iz telesa pa bo počistil patogene gljive, kvasovke in bakterije ter poskrbel za krepitev imunskega sistema. Če ste zaprti (blato odvajate manj kot 1x dnevno) obvezno začnite dodajti tudi magnezij, saj ga vaše telo nujno potrebuje.

Vabljeni tudi k branju članka, kako  zase izberete najbolj primeren probiotik.

4. Neustavljiva želja po sladki hrani, paraziti in patogene gljive in kvasovke

Vsaj 1-2x letno prav vsakomur svetujem antiparazitno terapijo, saj s hrano polno sladkorjev in hrane živalskega izvora nahranimo parazite v našem črevesju, ki zato porastejo, postanejo patogeni in se lahko iz našega črevesja preselijo tudi v druge organe ter nam povzročajo velike zdravstvene težave. Ker imamo prav vsi težavo s porastom patogenih parazitov (eni bolj, drugi manj, odvisno od prehranjevalnih navad, uporabe zdravil …) na to temo pripravljam nov članek, že zdaj pa prav vsem svetujem, da poskrbite tudi za antiparazitno terapijo; svetujem 2 mesečno uživanje kompleksa Clove Bud iz linije Viridian Nutrition.

Če imate neustavljivo željo po sladkem imate zagotovo močno poraščene gljive in kvasovke in je zato uživanje probiotika Saccharomyces Boulardii za vas ključno, saj so patogeni organizmi tisti, ki vam dajejo željo po sladkem.

5. Poskrbite za dodajanje magnezija

Če ste pojedli veliko sladkarij (ali imate nasploh radi sladice), popili nekaj alkohola, bili v večjem stresu, se soočate z glavoboli ali zaprtjem, imate težave s palpitacijami srca, tesnobo, anksioznostjo, paničnimi napadi … potem nujno potrebujete dodajanje magnezija. Sladkor močno črpa zaloge magnezija in obenem zavre delovanje imunskega sistema. Krči so znak za skrajo obliko pomanjkanja magnezija v tkivih.

Magnezij je bazičen mineral, ki bo pomagal razkisati vaše telo. Uživajte le dobre, kelirane oblike magnezija in se izogibajte magnezijevim solem in karbonatom. Izredno dobro absorbcijsko obliko magnezija najdete tudi v Viridian magneziju v kapsulah . Več o magneziju in zakaj je tako zelo ključen mineral, ki primanjkuje večini ljudi, preberite v tem članku.

6. Kurkuminoidi za krepitev jeter in črevesja

Jetra in črevesje boste okrepili tudi z uživanjem kurkume. Samo prah kurkume ali kurkuma kot začimba ne bo ravno dovolj, potrebni so višji odmerki aktivne sestavine kurkume, imenovani kurkuminoidi. Viridianov Ekološki kurkumin latte je odličen napitek za vsak dan, ki vsebuje izvleček korenine kurkume z zagotovoljenimi in standardiziranimi nivoji najbolj aktivnih sestavin, kurkuminoidov, zato je ta napitek enako močan kot standardizirane kapsule kurkuminoidov. Napitek bo okrepi imunski sistem, izboljšal delovanje jeter in črevesja, deluje pa tudi protivnetno in protibolečinsko. Sem že povedala, da je s kokosovim ali mandljevim mlekom prav slasten? :) Več lahko prebrete tukaj.

7. Standardiziran pegasti badelj za regeneracijo jeter 

Alkohol in mastna hrana močno obremenita naša jetra in žolč in, ko jetra ne uspejo učinkovito predelati in izločiti tokisnov, je naše telo v težavah. Del razstrupljanja sicer preide na ostale razstrupljevalne organe, a sčasoma lahko tudi ti klonijo pod težo (pre)obremenitve. Zato je izjemno pomembno, da naša jetra res dobro delujejo. Že 2-3 mesečni tretma z uživanjem standardiziranega izvlečka pegastega badlja lahko dokazano izboljša delovanje naših jeter.

Danes obstaja več kot 300 raziskav, ki pričajo v prid zdravilnosti tega zelišča. Pegasti badelj lahko zmanjša nivo “slabega” LDL holesterola, poviša raven “dobrega” HDL holesterola, lajša hemeroide, ima antioksidantni učinek in preprečuje vstop toksinov v celico. Fascinanten je tudi zato, ker obnavlja tudi že poškodovane celice.

Ker je pegasti badelj slabo topen v vodi, se svetuje uživanje standardiziranega izvlečka pegastega badlja, ki je standardiziran na 80% silimarina (akivne učinkovine pegastega badlja) in ima zato odlično absorbcijo in merljive učinke.

8. Spanje je ključno

Spanje je ključno za zdravje našega telesa. Telo se med spanjem regenerira in razstruplja. Zdrav posameznik potrebuje vsaj 7-8 ur spanja na noč. Če vam le uspe pojdite spat pred 24.00 uro. Učinkovit spanec bo pomagal tudi pri hormonskem ravnovesju, krepil bo imunski sistem in omogočil bolj jasne misli.

V naturopatiji in tradicionalni kitajski medicini osebo, ki pride k nam po pomoč zaradi različnih zdravstvenih težav najprej vprašamo kako spi. Če ponoči ne spi, najprej uredimo da začne spati, saj je to ključni proces obnove, razstrupljanja in regeneracije.

9. Delni post

Delni posti naše telo izjemno razbremenijo in v tradicionalni kitajski medicini jih svetujemo vsem, ki se soočajo z različnimi boleznimi, šibkim imunskim sistemom in nekaterimi drugimi težavami. Delni post v resnici pomeni, da od 15h ali 16h ure dalje ne jemo nič več. Pijemo le toplo vodo, po požirkih. V primeru res hude lakote si lahko skuhate zelenjavno juho in popijete njen sok ali zelenjavo zmiksate in spijete vse skupaj.

Sicer pa velja, da se pri delnem postu od 15h, najkasneje 16 ure hrane ne uživa več.

Do 16h ure pa je prav, da pojeste več hranilnih obrokov. Do časa postenja naj bodo za vami vsaj 2-3 konkretni obroki (zajtrk, kosilo in malica ali dve, odvisno od tega, kdaj vstanete in kaj jeste). Delni posti bodo močno razbremenili vaš prebavni sistem, omogočili imunskemu sistemu, da se učinkoviteje bori, razbremenili pa boste tudi razstrupljevalne organe in želodec.

Vsak dan poskrbite tudi za gibanje; nemesto dvigala uporabite stopnice, izstopite iz avtobusa 1 postajo prej, pojdite vsaj 3x na teden v gozd, vpišite se na jogo, telovadite. Obiščite savno vsaj 2 x mesečno.

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov ne boste prišli le do boljšega počutja in več energije, ampak boste izgubili tudi odvečne kilograme, vaša koža in lasje bodo lepši in vaše razpoloženje bo boljše! :) 

Začnite z upoštevanjem vsaj nekaj od naštetih točk; poskrbite za dovolj spanja, dovolj vode, uživanje probiotičnih bakterij, omejite sladkor in živalsko hrano ter dodajte magnezij in leto 2019 bo leto, ko boste sijali navznoter in navzven! :)

Vse dobro vam želim,

Diana Vlahinič, TCM

 

Naj dodam še, da je odlično dopolnilo detoxa po praznikih, tudi zelene alge, ki, vam bodo v veliko pomoč, več o algi SPIRULINI IN CHLORELLI IZ EKOLOŠKE PRIDELAVE, si lahko preberete tukaj.

S KODO LIP7, LAHKO KORISTITE 7% POPUST NA VSE LIPOSOME DO NEDELJE 20.1.2019!
+