vitamin_d3_kaplj_54f4cf13a155d_150x150

Vitamin D3 kapljice za otroke (30ml)

11,95 €

Tekoča oblika vitamina D3 se nahaja v priročni embalaži – steklenički s kapalko – in ponuja 400IU vitamina D3 v 0.5ml. Veganskemu D3 je za boljši okus dodano malo naravnega pomarančnega olja, ki poskrbi za nežen priokus.

StumbleUponEmail

Opis izdelka

Tekoča oblika vitamina D3 se nahaja v priročni embalaži – steklenički s kapalko – in ponuja 400IU vitamina D3 v 0.5ml. Veganskemu D3 je za boljši okus dodano malo naravnega pomarančnega olja, ki poskrbi za nežen priokus.

Vitamin D igra ključno vlogo pri normalnem delovanju imunskega sistema, skrbi za primerno raven kalcija v krvi in podpira zdravje kosti in zob. Ker je strah pred sončnimi žarki vedno večji, naše izpostavljanje soncu pa tudi zaradi načina življenja, prekratko, se posledice pomanjkanja vitamina D kažejo kot vedno večje pojavljanje rahitisa.

Koža sama ne more proizvesti vitamina D, če je zaščitena z oblačili ali namazana s kremo z zaščitnim faktorejm 15, ki pri otrocih celo drastično zmanjša sporosobnost kože proizvajanja vitamina D za kar 95%. Tudi večina starejših ljudi, ki zaradi fizične nezmožnosti, ne prejmejo dovolj sončnih žarkov, trpijo za pomanjkanjem vitamina D.

Znanstveniki zato svetujejo, da ljudje, ki se večino dnevnega časa zadržujejo v notranjih prostorih, nujno pa tudi vse nosečnice in doječe matere ter starejši od 65 let in vsi otroci med 6 meseci in 5 leti, poskrbijo za svoje potrebe po vitaminu D v obliki prehranskih dopolnil.

Vitamin D3 je naravna oblika vitamina D, ki ga telo naravno proizvaja, z biotransformacijo holesterola, natančneje se sama pretvorba vitamina D3 zgodi v jetrih, v obliko ­25(OH)D3. Ta oblika je nato v ledvicah in še nekaterih drugih tkivih pretvorjena v aktivno obliko 1­25(OH)2D3, ki nato sproži različne fiziološke procese v telesu.

Enaka pretvorba se zgodi tudi z vitaminom D2, čeprav nekateri trdijo, da je pretvorba boljša iz vitamina D3, kar pa ni res. Pretvorba iz vitamina D3 v ­25(OH)D je le nekoliko hitrejša od pretvorbe iz vitamina D2.

Najpogostejši simptomi pomanjkanja vitamina D:

1. Pridobivanje teže
2. Zmanjševanje kostne mase in zlomi
3. Izčrpanost in splošna utrujenost
4. Miščni krči in šibkost
5. Bolečine v kosteh in sklepih
6. Težave s sladkorjem v krvi
7. Slab imunski sistem (dovzetnost za okužbe)
8. Znižane vrednosti kalcija
9. Nihanja razpoloženja in razdražljivost
10. Depresija

Pomanjkanje vitamina D lahko vodi naprej do večjih in resnejših težav in bolezni:

– Rahitis pri otrocih
– Astma
– Diabetes
– Perodontalne bolezni
– Kardivoaskularne bolezni (visok krvi pritisk in/ali postopno srčno popuščanje)
– Fibromialgija
– Osteoporoza in/ali osteopenija
– 17 različnih vrs raka (vključno z rakom prsi, prostate in črevesja)
– Avtoimuna obolenja
– Parkinsonova bolezen
– Alzheimerjeva bolezen
– Sindrom kronične utrujenosti
– Alergije
– Kožne bolezni (dermatitisi, ekcemi …)

… ter številne druge degenerativne in avtoimune bolezni, opisane že zgoraj.

Vsa Vitamin D Viridian prehranska dopolnila so veganom prijazna.

Viridian vitamin D3 je pridobljen iz lišajev.
Viridian vitamin D2 je pridobljen iz ekoloških gob.

Sestava:

0,5ml zagotavlja:
Vitamin D3 (veganski holekalciferol) 400IU
V osnovi olja riževih otrobov in olja pomaranče

VIRIDIAN ČISTOST: 100% aktivne sestavine. Ta veganski izdelek ne vsebuje glutena, pšenice, laktoze, dodanega sladkorja, soli, kvasa, konzervansov ali umetnih barvil. Brez obsevanja. Brez testiranj na živalih.

Te zanima več o vitaminu D?

Beri dalje!

Študij, ki potrjujejo povezavo med (pre)nizkim vitaminom D in avtoimunimi obolenji je mnogo. Ker vitamin D sodeluje v tako številnih procesih telesa (med drugim aktivno sodeluje tudi pri absorbciji kalcija in fosforja v telo) in imunskega sistema, je tudi seznam bolezni, kjer igra pomanjkanje vitamina D pomembno vlogo, izjemno dolg. Če skrajšamo, bi lahko rekli, da moramo za zagotovitev zdravja brez dvoma poskrbeti tudi za zadostne vrednosti vitamina D v telesu. Pomanjkanje vitamina D vodi v bolezni. Res je, da je razvoj katerekoli bolezni povezan z različnimi neravnovesji, fizičnimi in psihičnimi in da ima pri tem izjemno vlogo tudi naše črevesje, kjer je sedež imunskega sistema, a vitamin D je prav tako eden od izrazito pomembnih členov v verigi.

Kako dobiti dovolj vitamina D?

Obstajta le 2 zanesljiva vira vitamina D in to sta izpostavljanje sončnim žarkom, ki mora biti prisotno skozi celo leto in prehransko dopolnilo (v obliki kapljic, kapsul, oljne raztopine …).

Nekateri ljudje so sicer mnenja, da lahko pozimi dobijo dovolj vitamina D preko hrane, a to ne drži. Zelo malo je hrane, ki vsebuje vitamin D, če pa že ga, so te vrednosti tako nizke, da ne zadostijo dnevnim potrebam telesa. Hrana, ki je dodatno obogatena z vitaminom D (torej hrana, kateri je bil namenoma dodan vitamin D – primer je mleko, saj mu vitamin D dodajajo), vsebuje običajno vitamin D2 in ne D3. Slednji (D3) naj bi bil veliko bolj učinkovit in tudi njegova pretvorba v telesu bistveno hitrejša kot pri vitaminu D2. Poleg tega bi morali za zadostitev dnevnih potreb telesa po vitaminu D spiti ali pojesti toliko hrane, obogatene s tem vitaminom, da je to v praksi nemogoče. Veliko bolj zanesljivo je dodajanje naravnega vitamina D3, v obliki prehranskega dopolnila, ki ne vsebuje nobenih sintetičnih sestavin.

Premalo izpotavljanja soncu 

Glavni razlog, da nam primanjkuje vitamin D je zagotovo ta, da smo na soncu premalo. Četudi smo celo poletje zunaj (pa večinoma žal nismo saj nam, če drugega ne, večina služb tega ne dopušča), nam uporaba sončnih krem blokira večino UVB sončnih žarkov, ki so potrebni, da se v telesu tvori vitamin D. Uporaba sončne kreme SPF8 zmanjša pretvorbo vitamina D za 90%, višji faktorji, SPF30 in več, pa zmanjšajo pretvorbo celo za 99%.

Druga težava je, da nas iz vseh strani strašijo glede nevarnosti izpostavljanja sončnim žarkom, zato se nekateri ljudje soncu popolnoma izogibajo. Skoraj vsi ostali pa uram, ko bi telo najlažje tvorilo vitamin D, saj so to prav tako imenovane “nevarne ure”, torej čas med 10.00 in 15.00 uro, ko je senca najkrajša oz. so sončni žarki pod pravim kotom.

Pomembno je, da nas sonce ne opeče, zato se je potrebno soncu izpostavljati postopoma in previdno, začnemo že spomladi in ne le tistih 14 dni, ko imamo dopust in želimo nadoknaditi ves manjko za nazaj in naprej. Na ta način tvegamo le opekline, ki so nevarne, vitamina D pa bo žal še vedno premalo. Če pa se soncu ne izpostavljate, pa vitamin D nujno dodajajte celo leto, ne le jeseni in pozimi ter zgodaj spomladi.

Pogoste okužbe in nizek imunski sistem 

Če pogosto zbolevate za nalezljivimi boleznimi (ali vaši otroci), je to lahko pokazatelj znižanega vitamina D.

Nihanje razpoloženja in depresije 

Žalost in depresija se lahko v zimskih mesecih še poslabšata in pomanjkanje sončne svetlobe ter posledično nizek vitamin D, igrata pri tem ključno vlogo.

Raziskava, ki je analizirala učinke vitamina D3 (v obliki prehranskega dopolnila) med udeleženci v zimskih mesecih je ugotovila, da je vitamin D3 znatno povečal pozitivne učinke in bilo je celo nekaj dokazov o zmanjšanju negativnih učinkov.

Uporaba vitamina D se je izkazala za uspešno tudi pri lajšanju simptomov depresije pri skupini švedskih mladostnikov. Po tem, ko so skupini 54 depresivnih mladostnikov testirali ravni vitamina D, so ugotovili, da je imelo kar 48 (89%) od njih večje pomanjkanje vitamina D. Skupini s pomanjkanjem so nato dodajali vitamin D (4.000IU enot/dan prvi mesec in nato 2.000IU enot/dan še 2 naslednja meseca).

Njihove ravni so se znatno dvignile iz 41nmol/L na 91 nmol/L in in sovpadale z boljšim počutjem. Prišlo je do bistvenega izboljšanja občutkov depresije, razdražljivosti, utrujenosti, nihanja razpoloženja, težav s spanjem, šibkosti, zmožnosti koncentracije in bolečin.

Zanimivo pa je, da ko so v študiji iz leta 2014 primerjali vitamin D3 (prehransko dopolnilo) in antidepresive, je bil pozitiven učinek vitamina D3 na razpoloženje primerljiv z učinkom antidepresivov.

Najbolj rizične skupine za pomanjkanje vitamina D

– nosečnice in doječe mame
– dojenčki in otroci mlajši od 5 let
– starejši od 65 let
– ljudje, ki se zelo malo izpostavljajo soncu
– ljudje s temnejšo kožo

Večja verjetnost za pomanjkanje vitamina D, nastopi tudi pri ljudeh, ki:

– se spopadajo z debelostjo, saj telesna maščoba ujame vitamin D in zaradi drugih sprememb v metabolizmu vitamina D
– uživajo določena zdravila, kot so antikonvulzivi, kortikosteroidi in določena zdravila za HIV
– imajo zdravstvene težave z jetri, ledvicami ali črevesjem (kronova bolezen, celiakija ali cistična fibroza)